Използва се при пациенти със злокачествени новообразувания За по-малко от година,

...
Използва се при пациенти със злокачествени новообразувания За по-малко от година,
Коментари Харесай

Робот направи първите 100 прецизни операции в Пловдив СНИМКИ

Използва се при пациенти със злокачествени новообразувания
 

За по-малко от година, след сполучливия старт през есента на 2020 година на проекта   в УМБАЛ Каспела гр. Пловдив, клиниката по Хирургия в болничното заведение към този момент решително предлага на своите пациенти цялостният набор от хирургични интервенции посредством най-модерния способ за минимално инвазивна хирургия, а точно роботизираната хирургия.

Проф. доктор Росен Димов д.м.,FRCS, завеждащ „ Клиниката по Хирургия “ в болничното заведение, професор към „ Катедра по Специална Хирургия “ в Медицински университет - Пловдив, дружно с екипа си, сполучливо направиха в УМБАЛ ”Каспела ”- Пловдив целият набор от роботизирани интервенции в коремната хирургия, както следва: в колоректалната хирургия, унищожаване на рак на дебелото черво /десностранна и левостранна хемиколектомия/, рак на ректума с ампутация на правото черво, както и ректални резекции със опазване на сфинктерния уред, премахване на злокачествени тумори на стомаха със опазване на част от него, както и интервенции с унищожаване на целия корем, чернодробни злокачествени тумори /първични и метастатични/ с друг вид чернодробни резекции, злокачествени тумори на панкреаса с интервенцията на Whipple, тумори на надбъбречната жлеза, премахване на далак при ангажирането му от малигнени болести, унищожаване на жлъчния мехур, оперативно лекуване на хиатални хернии, слагане на мрежа при хиатална херния, интервенции за понижаване на размера на стомаха (бариатрична хирургия).

Използва се при пациенти със злокачествени новообразования на стомашно-чревния тракт, и то в случаи, които са невъзможни при другите видове хирургия.

 Проф. Димов (вдясно) в компанията на едни от най-хубавите хирурзи от Англия. 

Роботизираната хирургия е най-модерният способ за хирургична интервенция. Показан изключително при пациенти със злокачествени болести заради редица свои преимущества. По време на интервенцията, пациентът е опериран от хирург посредством специфична подпора с 3D облик (триизмерен образ) и двадесетократно нарастване, което някои оприличават на пилотиране на аероплан.

Чрез нея, хирургът управлява ръцете на робота, към които са прикрепени финни и прецизни принадлежности, с които се прави интервенцията през отвори с размер от 8мм.

Голямата разлика с другите типове хирургични интервенции се състои във опцията на роботизираните принадлежности да правят придвижвания на дейния си връх на 360 градуса /във всички посоки/, което играе основна роля при лимфните дисекции, както и при работа в доста тесни пространства.

Точността и прецизността на работата с „ Да Винчи Х “ е несравнима. Това води до минимална кръвозагуба, бързо възобновяване и понижаване на болката от оперативната контузия. Натрупаният богат опит за миналата година /в УМБАЛ “Каспела са осъществени близо 100 оперативни интервенции със системата Да Винчи до момента/, разреши на управлението на болничното заведение да проектира и построи в най-близко бъдеще супермодерен „ Център за роботизирана хирургия “. 

Неговата функционалност с изключение на за лечебна активност, ще бъде и за образование на бъдещите екипи от страната и Югоизточна Европа взаимно с МУ-Пловдив. 

Важна информация за пациентите е, че екипът на проф. Росен Димов в УМБАЛ ”Каспела ” работи и с Националната здравна осигурителна каса (НЗОК), която покрива посредством Клинична пътека цената на роботизираните интервенции при случаи на злокачествени формирания.

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР